nivdis.com
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimî dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan, bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.
Bu diş hekimliği dalı ile ilgili kişilere “pedodontist” denilir. Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesi bebek ilk dişini çıkarmaya başladığı zaman yaptırılmalıdır.
Pedodontistler neler yapar?
Sağlıklı Gülümsemenin Tadını Çıkarın!
Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Aynı zamanda konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bu nedenle süt düşlerinin önemsiz olduğu düşünülmemelidir. Süt dişleri bulundukları yeri kendi yerine gelecek olan daimi dişler için korumaktadır. Erken süt dişi çekimleri çenede yer kaybına sebebiyet vererek dişler arasında uyumsuzluk oluşturur. Bu nedenle koruyucu tedaviler ile süt dişi kaybının önüne geçilmelidir.
Bu koruyucu uygulamalar arasında flor ve fissür örtücü uygulamaları bulunmaktadır.
Flor Uygulamaları
Ağız içine yeni sürmüş olan dişler mine yapılarından dolayı çürüğe daha yatkın olurlar. Flor dişlerde çürümeyi önlemesinin yanında dişlerin yapısını da kuvvetlendirir.
Fissür Örtücü Uygulamaları
Daimî dişleri ağız içine sürmeye başladığında fırçalama alışkanlığı olmayan çocuklarda fissür denilen diş oluklarında çürük başlangıçları oluşabilmektedir. Dişler üzerindeki çürümeye yatkın olan bu alanlara bakteri ulaşımını engellemek adına fissür örtücü uygulamaları yapılır.
Erken Süt Dişi Kaybında Yapılması Gerekenler
Aşırı madde kaybına uğramış ve tedavi edilmeyecek durumda olan ve erken çekim gerekn süt dişlerinde alttan gelecek olan daimî dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimî dişin ya gömük kalmasını ya da farklı yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemeye yarayan apareylerin kullanılması önerilir.
Günümüzde sağlıklı dişlere sahip olmanın yanında güzel ve beyaz gülüşlere sahip olmak da ön plana çıkmıştır.
Diş Beyazlatma (Bleaching) çeşitli nedenlerle dişlerin yapısına nüfus eden renklenmelerin giderilerek dişlerin önceki tonuna göre ağartılması işlemidir. Tüketilen gıdalar ve çeşitli nedenlerle zamanla kaybolan doğal diş renkleri ve mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderildiği kozmetik bir çözümdür. Beyazlatma işlemi özel olarak hazırlanmış bir jelin dişler üzerine sürülmesi, bir ışık kaynağı veya lazer ile reaksiyonun hızlandırılması şeklinde olur. Seanslar yaklaşık 25-30 dakika sürer ve sonuç hemen gözlenebilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan yöntem)
Bu yöntem direkt diş hekimi gözetiminde klinikte kontrollü bir şekilde uygulanır. Tüm yumuşak dokular ışıkla sertleşen bir bariyerle izole edildikten sonra beyazlatma jeli dişlere uygulanır ve ışıkla aktive edilir. İstenilen beyazlığa gelinceye kadar işlem tekrarlanabilir. Bu şekilde bir hafta arayla iki seans yapılır.
NivDiş’e bir ziyaret rezervasyonu yapın, ücretsiz muayene ve röntgen hizmetimizden faydalanın, aşağıdaki formu doldurun, ihtiyacınız olan müdahale ile ilgili olarak sizinle iletişime geçelim.