nivdis.com
Hekimlerimiz, kliniğimiz ya da hizmetlerimiz ile ilgili bazı soruları cevaplamaya çalışık, aklınıza takılan başka bir sorunuz varsa bize iletişim bölümümüzden ulaşabilir, 444 92 65 nolu telefonumuzdan bizleri arayabilirsiniz.
Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma çeşitli ajanlarla dişlerin alt dokularının beyazlatılması işlemidir. Genellikle tek günde yaklaşık 1 saat gibi bir sürede yapılabilmektedir. Çay, kahve sigara lekesi gibi ağız dışı sebepli renkleşmeler beyazlatma öncesinde yapılan diş taşı temizliği esnasında, çenede kemik kaybına ve diş eti problemlerine sebep olan diş taşları ile beraber temizlenmektedir. Beyazlatma esnasında dişin kendi yapısı beyazlatılırken diş taşı temizliği esnasında sonradan oluşan dış kaynaklı lekeler giderilebilmektedir.
Sigara kullanan bireylerde de diş beyazlatma işlemi yapılabilmektedir. Dişler beyazlatma sonrasında çay, kahve, sigara lekesi gibi dış lekelenmelere daha açık olmaktadır ancak bu durum beyazlatma işlemine engel olmamaktadır.
İşlem sonrasında ortalama iki hafta kadar tütün ürünleri, çay, kahve gibi renklendirici ürünlerden uzak durmamız gerekmektedir.
Her bireyin diş rengi ve dokusu kendisine özeldir. Doğal diş renleri beyaz, sarı, gri gibi tonlarda olailmektedir. Diş dokusu daha sarımsı olan hastalarda dişler daha fazla beyazlamaktadır. Beyazlatma için en uygun diş rengi sarı dişlerdir. Gri mai tonlarında diş rengine sahip bireylerde beyazlatma etkisi daha az olmaktadır.
Diş beyazlatma işleminde asidik ürünler ve ışık aktivasyon kullanılmaktadır. İşlem esnasında ve daha sonrasında devam edebilen hafif düzeyde bir hassaiyet oluşsa bile bu durum birkaç gün gibi kısa bir süre içerisinde geçecektir.
İşlem sonrasında bir süre çay kahve sigara gibi renklendirici ürünlerden uzak durmalıyız. Ek olarak ağız diş ve diş eti bakımı oldukça önemlidir. Günde 3 kere dişlerimizi düzenli olarak fırçalayarak beyazlatma tedavimize katkı sağlayabiliriz. Ancak aşındırıcı etkisi oldukça fazla olabilecek, özellikle beyazlatıcı etkili olan diş macunlarını kullanmadan önce diş hekiminize danışmanız gerekmektedir. Bu tür macunların yanlış kullanımı dişleri aşındırarak dolgu gereksinimine neden olabilmektedirler.Bununla birlikte daha az aşındırıcı etkili beyazlatıcı macunlar da mevcuttur sizin için en uygun olanına muayne sonrasında karar verilmelidir.
Dişlerimizi karbonat limon sirke gibi maddelerle fırçalamak kesinlikle yapılmaması gereken bir uygulamadır. Karbonat büyük tanecikli bir maddedir sirke ve limon ise içerdikleri asitlerle dişleri aşındırır geri dönüşü olmayan doku kayıplarına ve hassasiyete yol açabilir.
Tedavi esnasında az miktarda bir hassasiyet meydana gelebilmektedir. Bu durum genellikle 1-2 gün içerisinde geçmektedir. Bu işlem mutlaka diş hekiminin tavsiyeleri ve kontrolleri ile yapılmalıdır. Piyasada pek çok ürün yer almaktadır. Bunlardan bazıları dişlerinize kalıcı hasarlar verebilmektedir bu ürünleri diş hekimize danışmadan kullanmamanızı tavsiye etmekteyiz.
Her bireyin kendine özgü bir diş rengi olmakla birlikte bazen bazı anomaliler, hamilelik döneminde yanlış antibiyotik kullanımı gibi durumlarda dişlerin ana renginde fırçalama ile düzelmeyen lekeler oluşturabilmektedir. Bununla birlikte fazla çay, kahve, sigara gibi maddeler tüketmek dişlerde geçici lekeler oluşmasına sebep olabilmektedir.
Hamilelik durumunda, 16 yaş altındaki bireylere ve beyazlatma ajanına alerjisi bulunan hastalarımıza beyazlatma yapılamamaktadır. Ayrıca dişlerinde halihazırda hassasiyet var olan hastalarda da öncrlikle hassasiyet tedavi edilmekte ardından hekim tarafından uygun görülürse beyazlatma yapılabilmektedir.
Beyazlatma sonrasında tedavinin kalıcılığı en çok kişinin yeme içme alışkalıklarına bağlıdır. Bol miktarda çay, kahve,sigara, vişne gibi renkli gıdalar vb tüketen hastalarda tedavinin kalıcılığı daha kısa olmaktadır.
Diş Beyazlatma ile ilgili tüm bilgilere PDF olarak indirip ulaşabilirsiniz.
Ortodonti; dişsel ve iskeletsel düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavi edilmesiyle ilgilenen bilim dalıdır. Çocuklarda takılıp çıkarılabilen apareyler ile çene genişletmesi, hızlı üst çene genişletmesi, yüz maskesi ve fonksiyonel apareyler ile çenelerin öne alınması, sabit tel tedavisi ve şeffaf plaklar (invisalign) ile tedavi ortodontik tedavi yöntemleri arasındadır.
İşlem esnasında herhangi bir ağrı olmayıp, işlemden yaklaşık 4 saat sonra dişlerde baskı hissi olabilmektedir ve bu his 2-3 gün içerisinde azalarak yok olmaktadır.
Çapraşık dişler iyi temizlenemediği için çürümeye yatkındır. Aynı zamanda alt ve üst dişlerdeki kapanış iyi olmadığında dişlere gelen kuvvetler dengesiz olur ve dişlerin destek yapılarında anormal streslerin birikmesine sebep olur. Bu da ileride kemik kaybı ve onunla birlikte diş eti çekilmesi ile sonuçlanır.
İlerleyen teknoloji ile günümüzde tel takmadan şeffaf plaklar ile dişlerdeki çapraşıklık düzeltilebilmektedir. Hiç tel takılmadan dişlerin düzeltilebiliyor olması gerek ağız hijyeninin hiç bozulmaması gerek hasta konforu açısından birçok avantaj sunmaktadır. Ağız hijyeni bozulmadığı için tedaviye bağlı diş çürükleri ve dişeti problemleri görülmemektedir.
İskeletsel bir uyumsuzluğun ortopedik tedavi ile düzeltilebilmesi için yaş önemlidir. Bu sebeple çocuk hastalarımızın 7 yaşından itibaren rutin ortodontik muayenelerinin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Dişlerdeki çapraşıklık ise her yaşta düzeltilebilmektedir fakat; erişkin hastalarda diş hareketleri biraz daha ağrılı ve yavaş olabilmektedir.
Ortodontik tedavi ile yürütülen ağız bakımı çok önemlidir. Dişler iyi fırçalanmadığında braket çevresine tutunan plak diş eti inflamasyonuna ve çürüklere sebebiyet verir. Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı, braketlerin arasının temiz olduğuna emin olunmalıdır. Diş ipi ve ara yüz fırçaları da ek mekanik temizleyiciler olarak kullanılmalıdır. Genelde yapılan hata kanayan bölgeyi fırçalamamaktadır. Aksine bu bölgelerin daha derin ve detaylı temizlenmesi gerekmektedir. İyi bakıldıkça kanama azalacak ve dişeti iyileşecektir.
Teller ilk takıldığında veya aparey tedavisi yeni başladığında konuşmada ve yutkunmada değişiklik ya da zorlanma görülebilir. Alışma süresi çok kısa olup 2-3 gün içerisinde normal konuşma ve yutkunmaya dönülmektedir.
Braketlerin dişlerden çıkarılması çok kolay ve kısa süren bir işlemdir. Braketler çıkarıldıktan sonra tungsten karbid frezler ile dişler üzerindeki yapıştırıcılar temizlenir ve polisaj işlemi ile dişler parlatılır. Diş minesi bu işlemlerde zarar görmez.
Dişleri çürüten etken her zaman bölgedeki plaktır. Plağın sebebi ise bölgenin iyi fırçalanmamış olmasıdır. Teller ve braketler ağızdan gıdanın ve plağın uzaklaştırılmasını zorlaştırır. Bu nedenle tedavi süresince ağız hijyeni en üst seviyede tutulmalıdır. Dikkat edildiğinde ise böyle bir problem ile karşılaşılmaz.
Dişler fırçalanırken braketlerin tüm kenarlarının temizlenmesi gerekmektedir. Braketlerin üstü, altı ve üst kısımları ayrı ayrı fırçalanmalı, arayüzler ucu sert olan diş ipleri ve ara yüz fırçaları gibi ek mekanik temizleyiciler kullanılarak temizlenmelidir. Dişlerin damağa ve dile bakan kısımları unutmamalıdır.
Şeffaf braketlerin sürtünmesi biraz daha fazla olup tedavi süresini uzatabilmektedir.